Obrat poradenskej spoločnosti RSM vyrástol v Česku a Slovensku o 12 % na 395 miliónov. Poháňala ho digitalizácia a outsourcing

Fúzie a akvizície, ďalšie zlepšovanie digitálnych procesov, valuácia majetku. Ale aj intenzívne hľadanie úspor v oblastiach zaťažených štátnou byrokraciou. Takto by sa dali podľa záujmu o služby RSM charakterizovať transformačné priority českých firiem v minulom roku. Vďaka tomu české a slovenské RSM zvýšilo svoj obrat o ďalších 12 % a v nasledujúcich rokoch je na ceste zdvojnásobiť svoje podnikanie, a to nielen v Českej republike. Snaha malých, ale najmä stredných firiem (na ktoré sa RSM okrem iného špecializuje) o zefektívnenie, krízový manažment a transformáciu v nepokojných časoch je dobrou správou pre českú ekonomiku, kde tvoria 40 % HDP.

Obrat českého a slovenského RSM, ktoré pod vedením Moniky Marečkovej pomáha tuzemskému biznisu už od roku 19931, sa v roku 2022 prvýkrát priblížil tesne k hranici 400 miliónov eur – konkrétne 395 miliónov. Medziročne to predstavuje 12 % rast, a to aj napriek tomu, že minuloročný turbulentný rok bol v znamení ekonomickej stagnácie.

„Minulý rok ukázal, že celý rad českých firiem zvládol na krízu zareagovať rýchlo, vytvoril intervenčné plány a v krátkom čase ich začal realizovať. Najpozitívnejšie je, že niektorým z nich sa dokonca podarilo obrátiť ekonomickú stagnáciu vo svoj prospech, zotavili sa a teraz opäť výrazne rastú,“ uvádza Monika Marečková, riadiaca partnerka RSM Czech Republic & Slovakia. „Samozrejme, ešte nie je vyhraté, ale je to veľmi pozitívny trend, ktorý je dobrým začiatkom pre riešenie budúcich ekonomických výziev. A tým aj dobrá správa pre českú ekonomiku,“ dodáva.

Vysoký záujem o poradenské služby pretrváva, výrazne však posilnila IT a technologická divízia

Najväčší podiel obratu českého a slovenského RSM – približne 60 % – zaistili tradičné poradenské služby ako outsourcing účtovných a mzdových služieb alebo daňové a transakčné poradenstvo. Výrazne sa posilnila IT a technologická divízia, ktorá sa zaoberá analýzami digitálnych príležitostí a implementáciou digitálnych riešení do firemných procesov. Tá vyrástla na dvojnásobok a teraz pokrýva zvyšných 40 % obratov.

Najväčší medziročný nárast tržieb malo transakčné poradenstvo (o 36 %), ktoré zaisťuje kompletný servis v oblasti fúzií a akvizícií. Zo zhruba 117 najvýznamnejších transakcií minulého roku ich v Česku RSM pokrylo celých 31. Zmeny na trhu tiež výrazne zvýšili záujem o služby znaleckej kancelárie, a to predovšetkým v realitnej oblasti. Záujem o outsourcing účtovníctva tiež vzrástol o 22 %, a to najmä v dôsledku digitalizácie celého odboru a zvyšujúcich sa nákladov na prevádzku firemných učtární, ktoré tiež zápasia s nedostatkom profesionálov.

V roku 2022 sa na servis tuzemskej RSM spoliehalo 1 230 klientov, medzi nimi napríklad Albert, Microsoft, Weber, Hewlett-Packard, ADP, Packeta International (predtým Zásilkovna), Seznam.cz, EW EUROWAG, Emplify (predtým Socialbakers), Productboard, CPI alebo Memsource.

„Úspech česko-slovenského RSM je v rámci celej globálnej siete skutočne významný. Monike Marečkovej a jej tímu sa za niekoľko rokov podarilo strojnásobiť veľkosť a ich rast stále pokračuje. Stali sa jedným z hlavných lídrov celého regiónu. Ich úspech je inšpiráciou a motiváciou pre celú RSM. Je fascinujúce to sledovať,“ hovorí Gregor Schmidt, regionálny líder spoločnosti RSM pre Európu. „Navyše sa na tento konkrétny úspech musíme pozerať ako na úspech všetkých stredných podnikov v stredoeurópskom regióne. Bez rastúcich firiem by úspech česko-slovenského RSM nebol možný. Funguje to však aj opačne. Bez RSM by mnohé firmy – od rastovo orientovaných spoločností až po popredné nadnárodné koncerny – nerástli tak rýchlo a zostali by na problémy trhu samy a bez záruky, že budú aj naďalej úspešné,“ dodáva Schmidt.

RSM rastie dvojciferne po celom svete

RSM však svojimi globálnymi výsledkami potvrdilo svoju povesť najrýchlejšie rastúcej poradenskej spoločnosti. Sieť, ktorá spája 57-tisíc profesionálov z 830 kancelárií pôsobiacich v 120 krajinách sveta, dosiahla celosvetový obrat vo výške 8 miliárd dolárov – v prepočte okolo 176 miliárd korún. Obrat celej siete sa tak za posledné tri roky zvýšil o neuveriteľných 41 % a už druhý rok vykazuje dvojciferný rast na všetkých trhoch. Do roku 2030 plánuje svoj biznis zdvojnásobiť.

Podľa predstaviteľov RSM je rast poháňaný predovšetkým rýchlou globálnou profesionalizáciou segmentu stredných firiem – tie sa na ekonomike EÚ podieľajú už zhruba 17 %. A záujem o konkrétne služby RSM ukazuje, aké aktuálne problémy a výzvy tieto firmy najčastejšie riešia. Podobne ako v Českej republike, aj v celosvetovom meradle vzrástol záujem o digitalizáciu, ktorú spoločnosti vnímajú ako spôsob zvýšenia efektivity a zachovania konkurencieschopnosti (nárast o 26 %), alebo o ochranu pred kybernetickými útokmi (rast o 26 %). O 37 % sa zvýšil záujem o kľúčové poradenské služby (vrátane IT), ktoré vo všeobecnosti súvisia s rozvojom alebo transformáciou biznisu.

„Rýchly rast RSM je výsledkom schopnosti našich odborníkov podporovať klientov vo viac ako 120 krajinách v prostredí nebývalých a nepredvídateľných zmien. Aby sme mohli pokračovať v raste a upevniť si pozíciu globálneho lídra v oblasti profesionálnych služieb pre stredne veľký biznis, budeme naďalej prinášať pozitívnu a trvalú hodnotu našim zamestnancom, klientom a komunitám. Poskytneme im dôveru, aby sa dokázali vyrovnať so súčasným trhovým prostredím a s meniacou sa globálnou ekonomickou situáciou,“ hovorí Jean Stephens, CEO RSM International.

Kľúčovú úlohu budú v Českej republike naďalej zohrávať stredne veľké spoločnosti. České RSM si vďaka tomu verí na miliardu do roku 2030

V Českej republike tvorí segment malých a stredných spoločností približne 40 % HDP a podieľa sa na viac ako polovici objemu českého exportu. Ich úloha je v mnohých ohľadoch nezastupiteľná – v Česku sú dôležitou hnacou silou regionálneho rozvoja, prispievajú k stabilnému a rozmanitému pracovnému trhu a zohrávajú kľúčovú úlohu v oblasti inovácií a technologického rozvoja.

A ich význam ešte porastie. Česku a Slovensku sa totiž v poslednom desaťročí začalo dariť vymazávať svoj historický dlh a celkový ekonomický význam tohto segmentu rýchlo stúpal. Viacerí podnikatelia uspeli nielen v tuzemsku, ale začali sa presadzovať aj v zahraničí a etablovali celé novovzniknuté odbory, na ktorých môže v budúcnosti stavať nová generácia firiem.

Podľa Moniky Marečkovej teraz pre ďalší rast segmentu SME nastáva historická chvíľa. „Rok 2023 prinesie jedinečnú príležitosť využiť globálne zmeny na úplnú transformáciu podniku a pripraviť ho na nadchádzajúcu trhovú etapu. Nie je to ani tak možnosť, ako skôr nevyhnutnosť. Podniky, ktoré sa dokážu zbaviť zbytočnej procesnej záťaže, zefektívnia svoju činnosť a zvýšia svoju flexibilitu, prežijú nielen na českom trhu, ale budú konkurencieschopné aj v zahraničí. Spoločnosti, ktoré tak neurobia alebo nechcú využiť túto príležitosť, budú v nasledujúcich rokoch, naopak, oslabovať,“ hovorí Monika Marečková. „Napokon, podobnú situáciu sme v Českej republike zažili už minimálne dvakrát. Len tento rok majú spoločnosti prvýkrát možnosť vo veľkej miere spoľahnúť sa na bežne dostupné technológie.“

Monika Marečková však českým podnikateľom verí a očakáva, že jej poradenská firma bude v nasledujúcich rokoch rásť ešte rýchlejšie. Napríklad v prvej polovici tohto roka zdvojnásobí svoj biznis na Slovensku. Úzka spolupráca s podnikateľmi, ktorí sa chcú posúvať vpred a hľadať cesty, ako zvýšiť svoj obrat a zároveň znížiť svoje starosti, by mala české a slovenské RSM doviesť k miliardovému obratu po prvýkrát už v roku 2030.

Autori

Monika Marečková

Managing Partner RSM CZ & SK
Zobraziť detail